Form świętowania rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości jest wiele. My zapraszamy do zorganizowania największego przyjęcia urodzinowego. Potraktujmy 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości właśnie jako urodziny Polski i podobnie jak urodziny najbliższych uczcijmy je biesiadnie. Na tym polega idea, organizowanej od 2011 roku akcji „Dzień Kuchni Polskiej”.
„Dzień Kuchni Polskiej” to:
·przedsięwzięcie społeczno-kulturalne, które w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzuje z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe – elementy polskiego dziedzictwa kulturowego.
·inicjatywa wzbogacenia obchodów Narodowego Święta Niepodległości w wymiarze prywatnym i całkowicie osobistym.
Celem akcji „Dzień Kuchni Polskiej” jest przekonanie Polaków do radosnego, wspólnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości. Warto setną rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono, po prostu jak urodziny naszej Ojczyzny.